söndag 2 december 2012

Livstids julkalender: Trampolinen som får oss att lyfta

För nästan exakt två år sedan fick en klok kvinna jag vid den tiden kände lite grann men inte så väl en riktigt lysande idé. Den gick ut på att sammanföra mig, Sara (som hon också kände lite) och en annan gammal vän till henne för ett förutsättningslöst lunchsamtal om personlig och (framförallt) professionell utveckling. Hon hade en känsla av att det skulle kunna hända något spännande om just vi fyra träffades, men det fyrverkeri som började pyra där på thairestaurangen i Växjö i december hade hon nog inte riktigt kunnat föreställa sig.


I vårt lilla nätverk där vi träffas ungefär varannan vecka för ett lunchsamtal lämnar vi oftast prat om barn, husrenoveringar och eventuella surdegsbak därhän, till förmån för riktiga och viktiga samtal om livet. Det vi har pratat mest om är våra professionella liv, och vi diskuterar inte bara våra yrkesmässiga drömmar utan vi kan också lufta det som skaver på våra respektive arbetsplatser, sådant som det kanske ibland tar emot att prata med kollegorna om. En gång om året tar vi oss tid och råd att åka iväg en helg tillsammans, förra året till Arild och i somras till Öland. Vi varvar god mat med goda samtal, kreativiteten frodas och nya tankar tar höjd i utrymmet som skapas i en ny inspirerande miljö.

Vid sidan av våra möten har vi också hittat på något som vi tror är ganska unikt och i ärlighetens namn själva tycker är riktigt genialiskt. Med ojämna mellanrum utvidgar vi vår lilla fyrklöver med en lunchgäst som får ta plats i ”Heta stolen". Här bjuder vi in personer som vi är nyfikna på till ett samtal, där hen får berätta om sin (framförallt) professionella väg genom livet, sin livsfilosofi och annat som vi är intresserade av att få veta mer om. Under de två år som vi har hållit på har vi redan hunnit bjuda in en hel rad spännande personer: Sofie Sjöstrand, Fredrik Bergman, Magnus Forslund, Lars Hornborg, Ingrid Persson, Bosse Angelöw och Martin Blom. Nu senast träffade vi Micke Gunnarsson, aktuell skoldebattör, som bland mycket annat dragit igång en namninsamling mot betyg i årskurs fyra - som utbildningsminister Jan Björklund ska få i julklapp. Skriv gärna på, du också, om du håller med Micke (och mig) om att skolan borde ägna sig åt viktigare saker än att mäta så små barns prestationer i bokstavsform. Strax efter nyår har vi lyckats få vår mycket upptagna landshövding Kristina Alsér att sätta sig i vår heta stol!

Mer om dessa möten kan du läsa på vår webbplats TankeTrampolin, där vi också delar med oss av våra tankar om professionell utveckling och om att vara sin egen livsentreprenörr. Vi delar alla fyra inställningen att var och en skapar sitt livs historia. Det hjälper föga att vi tar på oss offerkoftan när det skaver någonstans. I stället gäller det att försöka ta ut en färdriktning med hjälp av den inre kompassen och sedan använda vår egen inneboende potential - gärna med en TankeTrampolin som bollplank - för att hitta fram till kreativiteten och bli entreprenörer i våra egna liv. Sedan vi började ses har alla fyra tagit nya steg i sitt yrkesliv. Två av oss har fått nya roller på befintliga arbetsplatser, två har sagt upp sig från fasta anställningar för att satsa på en ny yrkesbana eller ett eget företag. Vi vet att vi har inspirerat varandra till att våga språnget. Kanske kan du någonstans i din omgivning (det behöver inte vara den närmaste vänkretsen) hitta ett litet nätverk med likasinnade och starta en egen TankeTrampolin som kan få dig att lyfta till nya höjder?


Inga kommentarer: