lördag 15 december 2012

Livstids julkalender: En stilla vädjan i adventstid


För varje år som går försöker jag göra vår jul lite mer hållbar än den förra. Det blir allt mer ekologisk mat på julbordet och julklappshögarna blir också lite mindre. De klappar som ändå hittar dit är delvis köpta second hand och delvis består de av upplevelser i stället för saker. Några nyinköpta julklappar finns där i korgen, men de blir färre för varje år. Den här gången känns det som att vi har tagit ytterligare ett viktigt kliv genom att bestämma oss för att vi vuxna inte ger varandra några julklappar alls.

En tradition sedan ett antal år tillbaka är att för varje julgäst i vårt hus skänka en summa pengar till bistånd av olika slag (t.ex. vätskeersättning via Unicef eller pengar till Rädda barnen). Förra året gick familjens lilla bidrag till Musikhjälpens kamp för att alla flickor ska få gå i skolan, och i år går det också till Musikhjälpen, vars syfte den här gången är att stötta arbetet med att barn i slummen ska få tillgång till rent vatten. Tänk att något som är så självklart för oss här i Sverige inte alls är det på många ställen. Att ett barn i minuten dör av brist på rent vatten och att flickor ibland får gå långt till en toalett och riskerar att bli våldtagna på vägen dit eller på själva toaletten.

Min stilla vädjan i adventstid är att du också tänker till kring det här med julklappar, både för miljöns skull och för att du kanske kan avvara några hundralappar från julklappsinköpen för att bidra till en lite lite bättre världen. Min elvaåring har startat en egen insamling för Musikhjälpen. Den heter Bry er!!! och du skickar ett bidrag via din mobiltelefon genom att klicka här. Tänk om alla Livstidsläsare ville bidra med 50:-, det skulle bli riktigt mycket pengar! 


Inga kommentarer: