måndag 6 december 2010

Livstids julkalender: Den perfekta julklappen till alla hundägare...

… verkar ännu inte finnas i sinnevärlden. För vem har sett en bok om good enough-mattande? Nej, nej, på hundfronten är devisen ”gör rätt alltid och från början annars förvandlas din rara lilla valp till ett livsfarligt monster som du inte kan visa för folk eller ha i möblerade rum”. Begreppet good enough är en favorit för oss på Livstid och hängde från början ihop med moderskap, i begreppet good-enough-mothering, som myntades av den engelske barnläkaren, psykiatrikern med mera Donald Winnicott. Just med mammandet tycker jag att det har gått rätt bra, men med mattandet är det värre.
Å ena sidan är varje ögonblick med en hund livsavgörande, att döma av den hundlitteratur jag hunnit sätta i mig det senaste halvåret. Å andra sidan har vi TV-programmen där kvinnor och män med övernaturlig hundförmåga rättar till helknäppa beteenden på 25 minuter med avbrott för reklam. Det är nåt skumt med det här!

1 kommentar:

Susan Nordin sa...

I agree! Training a dog is a practice, very much like day to day living. You try each day, and perhaps you will make some progress. But the best thing for all of this is patience.