tisdag 9 december 2008

Downshifting eller upscaling?

Ett fenomen som verkar börja vinna terräng framförallt bland stressade småbarnsföräldrar brukar benämnas downshifting och innebär att man växlar ner jobbmässigt - går ner i tjänstgöring för att t.ex. vara mer med sin familj. I senaste numret (26) av Amelia berättar Alexander Holmberg om hur han hoppat av ett toppjobb för att kunna spendera mer tid med sin treåriga dotter.

Alexander tycker att han - förutom att ha fått mer tid med dottern - blivit bättre i sin yrkesroll. "En bra chef är närvarande. Det betyder inte att man måste vara påkopplad dygnet runt utan att man ska vara fokuserad när det verkligen gäller. Tiden på jobbet är inte intressant. Jag föredrar någon som har ett engagemang framför någon som är på kontoret 60 timmar i veckan, men aldrig lyckas lyssna för att han eller hon är så överstressad". Och han föredrar termen upscaling framför downshifting, eftersom han har "uppgraderat saker som är viktigare än andra."

Efter en väldigt intensiv höst har jag bestämt mig för att downshifta/upscala till våren. Har tackat nej till en hel del jobb för att i stället kunna hämta på dagis och fritids mer, och kanske också lite oftare kunna känna fotsulorna och lyfta blicken. Vem vet vad jag upptäcker?

Läs mer om downshifting Tidsverkstadens webbsida.

Inga kommentarer: