Där berättar en trendguru att vi nu är färdiga med
sjurätters- och perfektionshysterin i köket. Nu är det rustika gryträtter som
är idealet. Jag säger bara: Den som håller fast vid något tillräckligt länge
blir till slut modern. Ett tag. Och nu är Storkebodaköket där, mitt i hetluften!
Dessutom tror jag vi har överträffat oss själva genom att de tre senaste dagarna
inta nedan beskrivna middagsmål:
Dag 1: Ugnsrotsaker
Varför kom ingen på detta under min kokpotatisfyllda barndom?
Utsökt gott, billigt, lätt att få ekologiskt. Potatis, polkabeta, palsternacka, morot,
lök eller vad som finns till hands. Lite smulad chèvre eller feta över härligheten
strax före färdigt och kanske några skivor lufttorkat till.
Dag 2: Wokad rödkål
Ett märkligt recept vi hittade i en artikel om klimatsmart
julmat. Med en vinäger-sirap-ingefära-sås blir det en annorlunda färg- och smakupplevelse.
Annorlunda men god.
Dag 3: Spenatpirog
En mastodontpirog signerad Erik Måneld. Den fyller en hel
bakplåt och innehåller en smarrig kumminkryddad ost- och spenatblandning. Gärna morotstzatziki till.
Till allt detta, varje dag höst-vinter-vår om jag får
bestämma, serveras grovt skuren vitkål med hemmarostade solrosfrön (man är väl
smålänning) och Mannens alldeles underbara balsamvinägrett. Resten av året
gäller samma vinägrett (som visserligen aldrig är identisk från gång till
gång), men då tillsammans med hemodlad rucola och förhoppningsvis lite annan
sallad.
1 kommentar:
Och ikväll toppades middagsmålet av ett par knäckemackor med smör och bredbar leverpastej. Glömmer mellan varven hur otroligt gott jag tycker det är!! Det för tankarna tillbaka till tider av barnväntan, då jag klarade både halsbränna och järnvärde med lpt-knäckemackor och mineralvatten.
Skicka en kommentar