söndag 30 januari 2011
I-landsproblem och humörbalans
Visst började det bra den här gången också, med en skön heldag på äventyrsbadet, medhavd pastasallad som innebar att vi slapp evighetsköa till dyr och dålig mat och helt kunde fokusera på vattenbus och eftermiddagsglass. På hotellet upptäckte vi att rummet den här gången vette mot soporna på gården, men det är ju inte hela världen när man bara tillbringar en kväll, natt och morgon där.
Så blir det dags för middag, och vi inser att vår älskade hotellrestaurang är abbonnerad, och att man - utan att informera oss - har bokat in hela familjen med två barn och en bebis på den trånga och stökiga puben i andra ändan av hotellet. Ljudvolymen är så hög av alla småberusade Jönköpingspartajande femtioplusare att vi med knapp nöd kan kommunicera med varandra, och maten och servicen håller långt ifrån den klass vi är inställda på och har betalat för - trots att personalen gör sitt bästa när de märker att trebarnsmorsan är på gränsen till ett smärre nervsammanbrott. Borta är alla tankar på acceptans, förnöjsamhet och positivt tänkande. Puts väck! Och inte blir det bättre när vi förstår att vårt rum ligger precis under hotellets festvåning...
I bilen hem dagen efter "katastrofen" med stort K ger min kloke man mig lite perspektiv när han jämför vad vi uppfattar som jobbigt med hur våra farföräldrar (som föddes i slutet av 1800- respektive början av 1900-talet) skulle ha betraktat ett sånt oerhört lyxproblem som vårt. Både hans och mina var bönder som slet hårt utan att någonsin få särskilt mycket lön för mödan. Tänk att överhuvudtaget kunna resa bort över helgen, bada hela dagen med sina barn, bo på fint hotell och äta mat som man inte har lagat själv. Tänk vad vi tar för givet idag som de aldrig ens skulle drömma om att man kunde få uppleva.
Och så observerar han något annat som vi båda tycker är lite intressant. Vi blir sällan sådär riktigt skitförbannade samtidigt (jodå, på varandra kanske, men inte annars) utan när en av oss är riktigt arg har den andra förmågan att behålla lugnet. Det växlar mellan honom och mig, någon sorts naturligt balanserad humörsvängning, alltså. Tur det för våras stackars ungar...
tisdag 25 januari 2011
Drömmar och mål
Sara tittar ut - och in
Föreställningen om Sara på scen är inget att höja på ögonbrynen över. Det som förvånar är när jag missar att jag klivit på. Att situationen inte får mig att börja "bete mig" är fantastiskt skönt! Jag blir inte självmedveten och funderar på var jag ska göra av händerna. Jag försöker inte spela någon roll. Ingen behöver tycka att jag är snygg eller intressant eller mystisk eller nåt annat heller. Jag bara sitter här och är mig själv och äter min goda kvalitetshamburgare till den välmatchande ölen. Jag blir både ledsen och glad: Tacksam för sinnesron jag får uppleva, kan det vara... självkänsla? Och sorgsen över den rädda lilla Saran, som har gömt sig inuti den stora. Hon som desperat har sökt fånga och returnera alla signaler utifrån, istället för att se och stärka sina egna, inifrån kommande meddelanden.
Tidigare idag pratade jag yrkesframtid med en klok, livserfaren människa. Hon såg på mig och sa: "Vad skönt att du vet precis vad du vill och inte vill." Och det stämmer ju. Både att det är skönt och att jag vet. Jag vet! Min slutsats är: Alla velpellar och överkänselspröton - det finns hopp! Det kan ta 42 år eller så, men en vacker dag inser du kanske att du vet väldigt väl var du har dig, och att inget är viktigare än att du har dig. Men inget kommer gratis. Att mejsla fram den där inre kompassen är ett hästjobb, och färdig blir du aldrig. Men tänk att få må så bra så stor del av tiden - och bara vara en bit på väg. Det får allt bli en liten munkbugning på det: Namaste!
lördag 22 januari 2011
Allt har sin tid... sägs det
Träning till exempel. Den senaste tiden har jag sällan haft ro att träna. Nu protesterar nacken och det känns inte som att jag styr mot min vision om att kunna tälta när jag är 70 – om jag vill. Tid kryllar det inte av men det är ron som är den värsta bristvaran. Jag gör hellre något annat som ger resultat direkt, som att blogga.
Exempel nr 2: Jag läser 80-talsklassikern Hästarnas dal för äldsta dottern (om någon undrar: vi är helt överens om att hoppa över de detaljerade erotiska avsnitten i högläsningen, de får hon läsa själv när hon tycker det är läge.) Ett påfrestande drag hos boken är att den beskriver flintknackning och båtbyggeri med samma detaljrikedom som det jag nämnde inom parentes. Av någon märklig anledning är hantverksprocedurerna mycket svårare att följa med i, och dessutom svårare att skilja ut från handlingen så pass att de går att hoppa över. Jag kommer på mig själv med att läsa i racer-fart och spana framåt efter avsnitt som handlar om själva cromagnon-människorna och deras relationer. När jag sedan lägger mig läser jag en annan bok från samma tid: Zen och konsten att sköta en motorcykel. Såvitt jag begriper vid denna andra läsning handlar den om att fokusera på det man håller på med, och inte forcera. Kan det vara så att jag försöker säga mig själv något?
Och så till nästa exempel: Jobbet. Jag är rastlös och på väg och det snurrar som attan i huvudet av nya idéer, men jag sitter ju faktiskt fortfarande där jag är. Har försökt med tesen ”mitt arbete – mitt ashram”. Om nu Julia Roberts alias Elizabeth Gilbert kan bli visare av att skura tempelgolv (i filmen Eat, Pray, Love) borde väl jag kunna ta vara på poängerna i mina betydligt mer givande och komfortabla arbetsuppgifter. Det går sådär, kan man säga.
Vad gör vi nu åt detta? Läser långsammare med fokus på där jag är i texten. Letar utrymme för yogapass när förkylningen har gått över. Tar mig an jobbet som att jag bäddar omsorgsfullt för framtiden, min och andras. Och däremellan: tar ett djupt andetag och släpper ut luften med ett långdraget "mmmm".
torsdag 20 januari 2011
Man kan skratta sig hela vägen in i bergväggen också...
onsdag 19 januari 2011
Lyckan revisited
I första avsnittet hälsar Hanna på en miljadärska som växte upp i ett fattigt Polen och som nu - ett 34-miljoners-slott senare - betraktar sig själv som väldigt lycklig. Forskning visar det som de flesta av oss nog känner intuitivt, att pengar i sig inte skapar lycka (och jag skulle inte vilja bo i tantens slott), men visst är det skönt att slippa ha en klump i magen sista dagarna före barnbidraget (been there, done that) eller se hur livet brakar samman när värmepannan lägger ner. Lite lycklig kan man nog bli av (lagom mycket) pengar ändå, eller? Som miljadärskan säger: pengar ger trygghet och frihet.
Ett annat inslag i programmet handlar om lyckan i att ge (here we go again!) och jag kopplar direkt till en artikel i Leva (12/10) om hur godhet gör oss gladare och hur vi faktiskt kan träna oss lite godare (och därmed gladare) med små steg, som att säga något vänligt i morgonrusningen, överraska och uppmuntra vår omgivning. Vi får också en hel rad med länktips som kanske kan göra oss lite lite godare och världen lite lite bättre om vi anstränger oss en smula (se t.ex. www.kakbank.se, www.payitforwardfoundation.org eller www.nattvandring.se). Ett annat tips från TV-programmet är att betala ett fika, en tunnelbanebiljett eller liknande i förväg och som nästa kund får med hälsning från "Anonyma klubben". Inte så dumt tänkt!
Och så drar Hanna igång ett projekt i Gnesta, där tanken är att testa om det går att - à la förespråkarna för positivt tänkande - jobba sig fram till lite mer lycka med olika övningar, såsom att skriva en tacksamhetsdagbok varje kväll (det har jag gjort länge som ett sätt att highlighta mina vardagsglädjeämnen). I nästa program vänder vi på steken och möter Barbara Ehrenreich, som driver en motsatt linje - att den positiva-tänkandet-vågen svallat alldeles för högt och skapar mer helvete än himmel. Jag kommer att sitta bänkad, om inte framför TV:n på tisdag kväll så vid mitt älskade SVT Play (som just nu ger mig fredagens missade På Spåret som skön bakgrundsmatta till bloggandet och gör mig lite lycklig).
Snuva i Knivsta
Den inre bubblan skulle jag gärna avstå – en obeveklig förkylning ockuperar mig och gör all samvaro med andra människor till en kraftansträngning. Bara att sitta i en befolkad frukostmatsal gör mig helt matt. Just nu känner jag inte ens besvikelse över att jag missar allt det roliga i konferensrummet två trappor ner; lära-kännandet, reflekterandet, gruppbyggandet inför ännu en utvecklande utbildning som jag har förmånen att få gå. Det säger något om läget.
En märklig förkylning det här; om man kunde eliminera näsa, ögon och bihålor (utan att frontloberna följde med) skulle läget vara ett helt annat. Jag är inte sovtrött, har inte ens ont i halsen, och precis likadant har det varit för övriga familjen. Vad är det för liten mikroskopisk variation i virus-DNA:t som avgör att dess förkylning ska te sig på just det här viset? Där har jag något att fundera över när jag härnäst måste lägga ifrån mig datorn för att vila ögonen.
En annan sak att fundera på har jag med mig från gårdagens heldag om internationellt samarbete inom min bransch. Vi svenskar har en självbild, som jag tror stämmer, av att vara lite reserverade i ”breddkontakter” på det privata planet. Ni vet; prata med folk i hissen och på bussen, spontanbjuda nya eller gamla grannar, släppa loss när det finns tillfälle. Samtidigt hör jag dem som har arbetat i kulturblandade miljöer. Där uppfattar vi svenskar oss som informella, tillitsfulla och duktiga på att hantera det sociala spelet för att bygga förtroende och nå resultat. Om det nu är så, ligger det inte en paradox i det?
onsdag 12 januari 2011
Fånga dagen - innan någon annan gör det!
I en artikel ur en gammal PS! som jag hittar på röntgenavdelningen där jag sitter med min ledsna hälsena, läser jag en riktigt bra artikel om vår ytterst mänskliga men inte särskilt konstruktiva tendens att gnälla över smått och stort, oftast i mycket större utsträckning än vi själva är medvetna om och till skada för inte bara omgivningens öron utan även våra egna liv. Visst är det skönt (och nödvändigt!) att spy ur sig sitt elände emellanåt, men det är lätt att komma in i negg-gnäggiga onda spiraler. I stället för att inse att i ganska många fall kan vi faktiskt påverka vår situation genom att exempelvis säga nej, stå upp för oss själva och hitta positiva motvikter till det som får oss att gnälla.
Inte bara en utan flera gånger har jag upplevt hur mina allra mest hårdnackade stressgruppsdeltagare - de som sagt att de absolut inte kan förändra någonting i sin arbetssituation, allt är organisationens fel - plötsligt insett att det kan de visst det. En hel del kan man göra, faktiskt. Själv har jag gjort just det; jag har gått från sönderstressad till downshiftad, strategisk, livsbejakande, återhämtande och tillfreds. Nu fångar jag varje dag innan någon annan fångar den åt mig och det tänker jag fortsätta med. Häromdagen gav jag och min man varandra ett löfte som känns snudd på lika viktigt som bröllopslöftena: att aldrig nånsin mer jobba heltid samtidigt!
söndag 9 januari 2011
Å det är söndag morgon
Inför det nya året känns det som att jag står och håller i dörrhandtaget in till en välbefolkad tillställning med massor av olika evenemang, där jag förväntas och vill vara aktiv i de flesta. På den här sidan dörren finns ännu inga krav, men när jag vaknade i morse gjorde jag det ändå med en oro i kroppen. Ekvationen som beskriver hur jobbet ska te sig den här våren är inte ens formulerad, än mindre löst. Det här halvåret kan bli riktigt viktigt, men då måste det nog få vara lite suddigt i konturerna ett tag till. Det är lätt att säga, svårare att leva.
Ett diffust dåligt samvete fanns där i morgonstunden, för sånt som jag kommer att böra men kanske inte göra - så snabbt eller så grundligt som någon kanske tycker att jag borde. Men, allvarligt (som barnen brukar säga); när gjorde jag senast ett misstag som kändes som ett misstag också i efterhand? När jag räknat ihop utdelningen i form av erfarenhet, slutsatser och träning i att förlåta mig själv?
Jag blir aldrig en sån som hellre fattar fel beslut än inget alls, som i förväg kan tänka att misstag är guldkorn. Den duktiga flickan sitter nämligen stadigt parkerad på min axel - hon är inte så dum som somliga tror, hon är en del av mig själv som jag bär med stolthet. Men det är jag och inte hon som tar ut riktningen framåt och som då och då vänder mig om och summerar resan såhär långt.
Så, om mindre än 24 timmar öppnar jag dörren till en kakafoni av vardagslogistik och utvecklingstankar, solhälsningar och familjetjafs. Jag passar på att blunda och ta några djupa andetag nu, när ingen ser mig, innan jag ger mig in dit jag faktiskt vill.
fredag 7 januari 2011
Back to work
1. Jag har äntligen gjort allvar av det där som jag har läst om, tänkt på och velat, men inte kommit till skott med: downshifting! Tackade först nej till heltid när jag äntligen blev fast anställd efter tolv år, till förmån för 75% (och tänkte med is i magen att jobb har det då aldrig varit brist på där jag håller till, så skulle det bli för knapert så får jag väl komma krypande och be om en kurs till...). Det här året har jag dessutom 15% tjänstledigt, så det blir inalles 60% på jobbet: bara 24 timmar i veckan! Det innebär att jag både kan hinna träffa min familj en rejäl stund varje dag och ägna en heldag i veckan åt bokskriveriet.
2. Jag unnade mig en riktigt lugn start eftersom jag vet att det kommer en rejäl topp i april månad, då jag garanterat kommer att jobba minst heltid med fyrtio studenter som skriver uppsatser på löpande band och som jag väntas ge ursnabb feedback på - samtidigt som allt annat rullar på som vanligt. Jag är så lyckligt lottad att jag har ett arbete där jag själv till stora delar kan styra min tid och avverka många timmar ena veckan och färre den andra. Med så få procent blir det förstås ännu lättare att ta herraväldet över tiden.
3. Våren innehåller gott om det som Bodil Jönsson kallar förändringsskyddade zoner, arbetsuppgifter som inte kräver en massa nytankande och utveckling, utan där jag kan få vila i igenkänning och trygghet, och ägna mig åt sådant som jag vet att jag redan gör tillräckligt bra.
4. De senaste årens strategiska satsningar på att dels lägga ut krokar lite här och var, dels satsa med fullt fokus på att göra ett riktigt bra jobb inom områden som jag tycker är särskilt spännande och intressanta (inget "good enough" här inte), bär frukt gång på gång. Under våren ska jag efter ett par års bortavaro kliva tillbaks in i ett projekt jag verkligen älskat att syssla med. Mindre stress, mer glädje och mening och framförallt: här kan jag låta tiden styra vad jag hinner göra i stället för tvärtom (som det lätt blir när jag exempelvis har mycket undervisning och många som är beroende av min arbetsinsats).
5. Härliga, roliga, smarta kollegor gör stunderna då jag inte sitter vid datorn på kontoret till sociala energikickar. Och när jag sedan kommer hem möts jag av en överlycklig baby som haft det hur bra som helst med pappa och syskonen utan mig, men som ändå tycker att jag är bäst i hela världen. Eftersom min man är föräldraledig hela året behöver jag heller aldrig stressa för att hinna hämta barn på dagis och skola.Och så var det ju det där med alla roliga, spännande kreativa projekt vid sidan av jobbet: bloggandet, bokcirkeln, pysslet med det nystartade företaget, träningen. Allt det där som ger mer energi än det förbrukar och som gör att jag känner mig oerhört rik vid sidan av ett (ofta) stimulerande (om än stundtals frustrerande) jobb och en stor kaosartad men härlig familj. 2011 kan helt enkelt inte bli annat än bästa året nånsin!
torsdag 6 januari 2011
Möta 2011
Jag lyckas sådär med att prioritera ett fåtal saker. Jag försöker verkligen skärskåda varje nytt projekt och vad det innebär. Det är bra, men de flesta slinker in lik förbaskat. Jag är nog sån, lite spretig, vill mycket på så vitt skilda områden. Och så har jag de där förbannade välsignade tentaklerna ute. De fångar upp en massa andra signaler än mina egna och kokar ihop alltihop till en soppa av göromål, ringa, fixa, hinna, planera.
Och, som sagt, vad är det jag behöver mitt i allt detta? Bristen på yttre fokus behöver kompenseras med ett inre. En rak ryggrad längs vilken lugna djupa andetag kan färdas ner och upp, snudda vid den varma katten som vilar hoprullad därnere. En stadig egen axel kring vilken jag kan snurra fort utan att tappa balansen. Jag vet att de finns där i min kropp. Det händer att andra ser dem även när jag tror att de är borta. I vår ska jag träna på att se dem, känna dem. Då blir det bra.