onsdag 4 december 2013

Livstids julkalender: Årets julklapp?

Nästan varje år sedan Livstidsbloggens tillblivelse har jag passat på att inför julen skicka ut en uppmaning om att tänka till lite extra i julklappshandeln. Att köpa mindre, tänka mer på miljön och - framförallt - på dem som inte med självklarhet skriver listor med önskningar som de kan räkna med går i uppfyllelse.

Årets tips handlar om initiativet Matkassen. Här förmedlar ett gäng engagerade privatpersoner akuthjälp till barnfamiljer - matkassar, kläder och annat - som hamnat i en situation där de inte får det att gå ihop ekonomiskt. Det borde inte behövas i ett land med ett väl utbyggt välfärdssystem, men det händer likväl hela tiden att skyddsnätets maskor blir för stora. För mig känns det bra att kunna göra en liten insats, om jag har möjlighet. En dag kanske jag själv behöver den hjälpen.

Just nu inför julen kan du anmäla dig som Julgivare, och matchas då med en familj i din omgivning. Idag har jag, tillsammans med en annan givare, samordnat insatser och ett par dagar före julafton kommer jag att åka till den här familjen med ett par matkassar och några julklappar. Det innebär kanske att mitt eget julbord kommer att digna lite mindre, men jag känner på mig att det jag äter kommer att smaka så mycket bättre. För det är ju t.o.m. konstaterat i forskning - att dela med oss är en av de mest lyckobringande aktiviteter vi kan ägna oss åt. Egoistisk altruism, med ett finare ord.

Om du blir gillare på Matkassens Facebooksida kan du också se var det för närvarande finns akuta hjälpbehov. Hittar du inte någon i ditt närområde finns alltid möjligheten att skicka presentkort på mat eller kläder.

Vill du ha fler idéer i julklappsköpartider? Titta in på några tidigare blogginlägg!

2008: Ett givande liv
2008: Mitt julhjärta klappar i ny takt
2009: Julstressbrist och julklappstips
2011: Klappar i sista minuten
2012: En stilla vädjan i adventstid

Tänk om något sådant här kunde bli Årets julklapp i stället för en råsaftscentrifug!

2 kommentarer:

KaosJenny sa...

Precis... Jag försökte få igenom att vi skulle skänka våra julklappspengar till något vettigt på jobbet men fick onda ögat från en del kollegor eftersom det tydligen var den enda julklapp som de inte visste vad den var... Chefen sa att det var för sent, hon hade redan shoppat. Men nästa år då kommer jag att kräva att min peng går till läkare utan gränser eller något annat vettigt. Kram

Maria sa...

Heja Jenny!!! Kram på dig!