måndag 8 december 2008

Strukturmuppens återkomst (eller Mina strategier för att hantera den fiktiva bristen på tid, del 2)

I ett tidigare inlägg har jag beskrivit mina strategier för att hantera tidsbrist och stress. Liksom så många andra yrken idag kännetecknas jobbet som universitetslärare av en stor frihet vad gäller när, var och hur jag arbetar. Det är såklart fantastiskt bra; jag kan gå till frissan kl. 11.00 en vanlig torsdag och i stället jobba hemma på kvällen, och jag bestämmer själv hur jag vill lägga upp undervisningen i mina kurser. Men eftersom friheten är kombinerad med hög arbetsbelastning har den också ett pris. Det är lätt att ta med sig jobbet hem på kvällar och helger, och det finns sällan någon som säger att man har gjort tillräckligt. Man riskerar att inte få den ack så nödvändiga sammanhängande tiden för återhämtning och bokstavligen jobba ihjäl sig.

En av mina ledstänger i hanteringen av den gränslösa tillvaron är att plocka fram en egenskap som kikade fram i mitt inlägg om listskrivande: strukturmupperiet! Ju mer struktur jag skapar omkring mig i gränslösheten, desto lugnare blir jag. Några exempel på hur strukturerandet tar sig uttryck:

* Jag för en sorts egen "stämpelklocka" där jag noterar min arbetstid och hur den fördelar sig på olika uppgifter. Detta har bl.a. hjälpt mig att få överblick över var jag lägger min tid och inse att jag ibland måste dra ner på ambitionerna. Jag har också blivit bättre på att gå hem på fredagen och känna att jag har gjort tillräckligt - utan att ha dåligt samvete för att jag tar ledigt under helgen.

* Jag skriver som sagt listor (både hemma och på jobbet), dels för att inte missa något viktigt som ska göras (då kan jag slappna av och känna att jag har kontroll), dels för tillfredsställelsen i att bocka av och se att jag faktiskt har åstadkommit ett och annat även om jag inte har kommit ikapp.

* Jag försöker att så mycket jag kan rensa i röran - på mitt skrivbord, i min e-postlåda (mappar!) och hemma - eftersom jag har märkt att jag mår mycket bättre av att inte ha en massa saker liggande framme (alla dammråttor i hörnen stör mig betydligt mindre...). Allt enligt Feng Shui-principen att positiva energier flödar lättare då.

* Jag försöker att fokusera på en sak i taget genom att t.ex. ibland stänga av e-posten eller telefonen tills jag är klar med en annan arbetsuppgift. Men ack så svårt jag har för detta.

Ännu en del av strukturerandet handlar om att klargöra sina prioriteringar – som Sara varit inne på i inlägget Plura själv. Tror att jag kommer att återkomma till detta...

Inga kommentarer: