fredag 21 december 2012

Livstids julkalender: Nytt och bra

I Mundekulla lärde vi i familjen oss att samtala i cirkelform, en i taget med full uppmärksamhet (i bästa fall) på den som talar. Varje cirkel där inleddes med en runda Nytt och bra, där man fick tillfälle att reflektera över något positivt som hänt sedan man träffades dagen före. En simtur i sjön. En vacker regnbåge. En fin stund med barnen. En klok tanke man fått. Nytt och bra kan aldrig vara för litet och aldrig heller för stort.

Vi har - som jag berättat om tidigare - tagit med oss cirkelsamtalen hem i vardagen och Nytt och bra är det tema som vi oftast använder. Samma sak gör vi i vår Livstidscirkel, och i den privata samtalscirkel som jag också har förmånen att vara deltagare i. Kombinationen full uppmärksamhet och fokus på något positivt. Så suveränt i all sin enkelhet.

Tänk om Nytt och bra-cirkeln kunde smyga sig in i en massa nya sammanhang. Varför inte en runda till förmiddagsfikat på jobbet - som ett alternativt till suckar och stön över tunga arbetsbördor och sura chefer?

2 kommentarer:

Elisabeth sa...

Tycker det låter som ett ypperligt förslag. Vilken positiv energi som skulle spridas och kanske fokus skulle läggas på mer konstruktiva saker. Varm kram

Inger Hoppe sa...

Det ska jag föreslå för mitt arbetslag efter jul! Tack för alla underbara inlägg i julkalendern!