söndag 19 juli 2009

Några ord till min kära dotter, ifall hon läste min blogg

Dagens blogginläggstitel anspelar på Anna Maria Lenngrens dikt, skriven för mer än 200 år sedan, vilken inleds med versen "Min kära Betti, du blir stor: Du från din docka hunnit växa... Utaf din hulda, fromma mor, Tag för din framtid denna lexa". Jag tänker dock avhålla mig från att bjuda på 33 verser levnadsråd inför framtiden som fru Lenngren.

I senaste numret av Mama (8/09) grips jag av Jessica Gedins kärleksförklaring till sin dotter Isa, 5 år: "Än så länge har du mössa när jag säger att det är kallt och du trär din varma lilla hand i min när vi ska gå över gatan [...] Men redan nu har det börjat, längtan, kärleken, livet, det där obegripligt orättvisa och hjärtskärande [...] Du kommer att snatta läppglans på Åhléns och du kommer skolka från pianolektionerna [...]"

Anna-Maria Lenngren skrev till en dotter som inte fanns och Jessica Gedin ser också in i kristallkulan, medan jag redan är där med en nästan-vuxen dotter - samtidigt som jag är i deras världar också, med flickor på fyra och sju plus en liten som ännu inte är född (och som enligt en enig omvärlds gissningar blir ännu en dotter).

Älskade S! Allt började med ett foto i din pappas plånbok och plötsligt var du en fullkomligt självklar del av mitt liv. Idag är du snart nitton och har din egen älskade. Nu är det han som skrattar med dig, får dina förtroenden och tröstar dig när livet gör ont. Du har veckobudgetar och tvättider att hålla reda på och jag har inga smutsiga strumpor och odiskade tallrikar att gnälla över längre. När jag frågar om du vill komma hem och hälsa på blir svaret "kanske, nästa vecka...". När jag ringer är du disträ och obekväm - det är visst alltid fel tidpunkt - men när du ringer själv kan du bubbla av lycka över en nyskriven låt eller en vänlig kommentar från en arbetskamrat på sommarjobbet. Jag inser att det är dags för mig att släppa taget och låta dig komma till mig när du vill och behöver.

Jag saknar dig oändligt, men jag säger som Jessica Gedin: "Det enda jag vill är att du blir lycklig. Och att du aktar dig för eld och djupa vatten. Och att du aldrig aldrig springer bort från mig i den mörka natten. Jag älskar dig mest i hela världen."

2 kommentarer:

läsdagboken, camilla sa...

såg den här på Psychology Today-webben och tänkte på dig http://www.youtube.com/watch?v=8jgVKw9rXRg&feature=related

den andra, "secrets of adulthood" var också fin

Maria sa...

Tack Camilla - jättefint!