söndag 8 januari 2012

Årsringar och ryska dockor

Jag förundras ibland över hur jag stöter på samma tema på flera helt skilda ställen med kort mellanrum. Först lyssnar jag på ett arkiverat Vinter i P1 med en annan tidsintresserad figur, Bodil Jönsson. Hon reflekterar över sin upplevelse av hur åren går och hon fortfarande ibland känner sig som den där lilla flickan hon en gång var. Fenomenet med att alla våra åldrar finns kvar inom oss beskriver hon som människans årsringar. Och så, bara en kort tid senare, beskriver Margareta Strömstedt precis samma fenomen i Sommarpratarna på SvT, men nu med begreppet ryska dockor.

Fina liknelser båda två, tycker jag, och känner förstås igen mig. Allt finns ju kvar där inuti, trots att jag ibland får för mig att jag är en helt annan person idag jämfört med tidigare. Där finns den lillgamla åttaåringen som blir lycklig av att läsa och ännu lyckligare av att skriva själv. Den utfrysta fjortonåringen som bara vill försvinna från jordens yta (så känns det fortfarande ibland i sammanhang där jag inte passar in). Den äventyrslystna tjugoettåringen som struntar i omgivningens oro och drar iväg med man och femmånadersbaby till Thailand mitt i högskolestudierna för att plugga Jane Austen i Raleigh Beach. Arbetsnarkomanen till trettioettåringen som vill så mycket - prestera, prestera och få bekräftelse. Och så fyrtioåringen med sin mitt-i-livet-kris och sina ständiga funderingar på vad hon vill bli när hon blir stor och hur hon ska få ut mesta möjliga av livstiden här på jorden.

Alla jagen finns där och bidrar till min individuella mångfald.

1 kommentar:

Anonym sa...

Hej!

När jag på Internet av en slump letade på tema "ryska dockor"
med ank"tidsbegrepp" kom jag fram till Bloggen som beskriver två märkliga händelser.

Tvåform kallar jag för Änglamärke inom min"FEMENOLOGI" (jmf andlig forskning).De två händelser som beskrivs är exempel på fenomen som jag ofta upplever.

Det var i slutet på 1980 talet som jag kallade min"andliga forskning" för FEMENOLOGI.(jmf vis av erfarenhet).Från och med 1980 och framåt har jag upplevt 1000 tals märkliga händelser.

EXEMPEL på 2 form: Det var under senare delen av 1990 talet som en brevvän undrade om jag istället menade ordet"FENOMENOLOGI". När jag slog upp ett lexikon så nämns följande:fenomenologi(fenomen+ -o-+logi)filosofisk analys av vårt medvetandeinnehåll,enligt Hursel ett rent deskiptiv vetenskap som söker intuativt fixera och beskriva medvetandets innehåll.

Mitt begrepp"FEMENOLOGI"(adam)kom att få"FENOMENOLOGI"(eva)som parter:=) När jag letade på"ryska dockor" med ank till tisbegreppen kom jag fram till din blogg och fick läsa om denna 2-form.

För många år sedan kom jag i tv-programmet "Fråga Lund " få se och lyssna på Bodil Jönsson(fysiker)som gjorde ett uttalande som inte anknöt till någonting annat.Hon nämnde(.........) och visade med handen en gest hur tiden kom upp från magen och ut genom munnen. Det blev tyst en lång stund i panelen.På den tiden var det inte riktigt rumsrent att tänka fritt.
Denna händelse kom att få en fortsättning.

Av en slump fick jag för tre,fyra år sedan se "Bodil Jönsson"i ett tv program med Gudrun Schyman som programledare. Det var ytterligare en kvinna som samtalade om olika tidsbegrepp.

Bloggen rimmade bra.