onsdag 4 september 2013

Familjeklanen trampar nya stigar

I vår familj tycker vi mycket om att prata med varandra. Ändå känns det ibland som att (a) vi sällan sitter ner vid ett matbord allihop samtidigt (så många aktiviteter på olika håll) eller (b) det "praktiska pratet" ("Vem tömmer diskmaskinen? Har du packat upp gympapåsen? Är min träningströja tvättad? Hur länge har du suttit vid datorn? Mamma, följ med mig och kissa!") tar överhanden. Det där med att verkligen sitta ner och PRATA MED och LYSSNA TILL varandra behöver vi armbåga oss lite utrymme för att få in i det emellanåt ganska tajta familjeschemat. Circle Way-lägret i Mundekulla förra året gav oss ett verktyg - talstenen - för att ge alla lika mycket utrymme, och under året har vi, åtminstone ett par gånger i veckan, använt dessa "familjeklanmöten" till lite mer strukturerade samtal oss emellan.

Vi har framförallt ägnat oss åt en "Nytt-och-bra"-runda, där var och en får berätta om något man gläds åt just idag, något roligt som har hänt eller en skön känsla man har. Ibland blir det en Appreciation, där vi turas om att säga bra saker om oss själva och varandra. Andra gånger berättar vi historier ur livet med hjälp av den lilla kortleksappen More Than One Story, där man vänder upp kort som uppmanar till berättelser av typen: "en person som betytt något för mig" eller "en gång då jag blev riktigt rädd".

Den här sommaren har vi skapat vår alldeles egen lilla temalista, som alla familjemedlemmar bidrar till och när som helst kan fylla på med fler teman (listan hänger på kylskåpsdörren). Exempelvis har vi fångat upp ämnen som "Ett gott matminne", "Ett minne från Mundekulla", "Ett minne från Skeppsgården" (en annan lägergård vi varit på under många somrar), "En bra idé" och "Något jag kan göra för miljön".

Jag menar inte på något sätt att den här typen av strukturerade samtal ska ersätta det vanliga ostrukturerade vardagspladdrandet (det är också jätteviktigt!), men för oss har familjeklanmötena blivit ett sätt att träna oss i att skapa en skön gemenskapskänsla, att vara närvarande och verkligen lyssna på såväl varandra som oss själva - när vi plockar fram bortglömda minnen och får syn på tankar och idéer som vi kanske inte ens visste om att vi hade.

Och på tal om cirkelsamtal: den 13 oktober kommer vi på Livstid att köra en Circle Way Day i Växjö. Det blir en dag med samtalscirklande och andra trevligheter från morgon till kväll - för dig som är nyfiken och vill prova på, för dig som har provat och gillat cirkelsamtal i andra sammanhang och för dig som har varit på ett Circle Way-läger och vill återuppleva atmosfären. Mer information hittar du i Facebookevenemanget här och vill du veta mer får du gärna mejla oss på hej@livstid.nu!

Inga kommentarer: